diumenge, 4 d’octubre de 2015

Pinotxo


El 1881 Carlo Collodi crea en Pinotxo Le aventure di Pinocchio. Originàriament, les aventures d'en Pinotxo apareixien cada setmana, a l'estil d'un fulletó, en un diari infantil anomenat Giornale dei Bambini, dirigit per Ferdinando Martini. Pinotxo era el protagonista del fulletó Historia d'un Burattino, (Història d'una joguina). Els fulletons en els diaris eren una forma molt popular a l'època de publicar històries per capítols i axí despertar l'interès del públic. La primera entrega va ser publicada el 7 de juliol de 1881. Les aventures del ninot de fusta Pinotxo van tenir un èxit fulminat i tal va ser la seva popularitat, que el 1883 va ser publicat per l'editorial Felipe Piaggi un volum que recollia totes les històries publicades al Giornale dei Bambini. El llibre va fer furor i Collodi publicà ja un segon llibre sobre Pinotxo anomenat Pinotxo al país de les joguines.
Collodi gaudí poc del seu èxit literari, ja que morí a Florència l'any 1890. Les seves cartes i documents personals van ser cedits per la seva família a la Biblioteca Nacional, a Florència.

Pinotxo ha estat traduït a més de 260 idiomes i dialectes, editat unes 187 vegades, se n'han fet pel·lícules, sèries de televisió, sèries de dibuixos animats i representacions teatrals. És la tercera obra més traduïda, només per darrere de la Bíblia i d'El progrés del pelegrí.

S'explica l'anècdota que quan es va publicar el primer volum el 1883, Felipe Piaggi, l'editor, va rebre un munt de cartes d'admiradors enfervorits d'en Pinotxo que exigien que el ninot no morís. I és que originàriament, Pinotxo moria pel seu mal cap. Piaggi va arribar a rebre tantes amenaces contra la seva persona que demanà a Collodi que canviés el final d'en Pinotxo i escrigués un altre volum, com així va fer l'escriptor.

Pinotxo ha rebut diverses adaptacions al cinema, sent la més famosa la pel·lícula d'animació realitzada per The Walt Disney Company en 1940.


https://ca.wikipedia.org/wiki/Pinotxo

Per saber-ne més clica damunt la imatge:

Pinocho (Carlo Chiostri)

En nas d'en Pinotxo:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada